Zasmażka złota
Zasmażka złota
jest to zatem dodatek do zup i sosów, zrobiona z mąki przesmażonej na tłuszczu. Najlepiej chociażby na maśle. Zasmażka złota (stopnia III-go) jest bowiem najmocniej wysmażoną zasmażką. Nadaje się chociażby do ciemnych sosów. Nie zagęszcza jednak zbyt mocno.
Składniki:
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 1 l gorącego wywaru,
- 1 l wody, mleka lub zimnego wywaru,
Przygotowanie:
- Mąkę zrumienić w piekarniku na złoty kolor.
- Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumieniona mąką, rozprowadzić zimnym płynem.
- Zagotować, dokładnie mieszając, aby nie było grudek, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z wrzącą zupą.
- Ponieważ ze względów zdrowotnych stosowanie zasmażki o barwie brunatnej jest niewskazane.
- Należy potrawy wymagające ciemniejszego zabarwienia podprawiać zasmażką złotą i dodawać niewielką ilość karmelu spożywczego.
- Zasmażka złota może być sporządzana na cebuli.
- Drobno pokrojoną cebulę należy usmażyć na tłuszczu na złoty kolor.
- Dodać uprzednio zrumienioną mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]