Karp po żydowsku
Karp po żydowsku
Składniki:
farsz
wywar
- 20 dag cebuli,
- 4 dag żelatyny,
- 5 dag migdałów,
- 5 dag rodzynków,
- sól, pieprz, cukier do smaku,
Przygotowanie:
- Karpia zabić, oczyścić z łusek, odciąć głowę, ostrożnie usunąć wnętrzności nie rozcinając brzucha (najlepiej łyżką), bardzo starannie umyć i opłukać.
- Pokroić na porcje, uważając, aby nie uszkodzić skóry, oddzielić mięso od skóry, dokładnie odfiletować mięso od kręgosłupa, obrać z ości.
- Z głów usunąć oczy, wyciąć skrzela, opłukać.
- Głowy i kręgosłup zalać wodą i ugotować wywar.
- Mięso z ryby, namoczoną w wodzie i odciśniętą w macę, obraną cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, ubitą pianę, oraz sparzone, obrane ze skórki i drobno posiekane migdały.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszać.
- Skórę karpia napełnić masą rybną, zalać przecedzonym ciepłym wywarem.
- Stopniowo podgrzewać i gotować na słabym ogniu około 10 minut.
- Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rodzynki i posiekane migdały.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Karp po żydowsku powinien być gotowany jeszcze około 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodać namoczoną w wodzie żelatynę.
- Zdjąć z ognia.
- Porcje ryby umieścić na półmisku, zalać wywarem i pozostawić do zastygnięcia.
Podawać z chałką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]