PRZEPISYPrzetwory domowe

Konfitury morelowo jabłkowe

Konfitury morelowo jabłkowe


Składniki:

  • 1 ½ kg moreli,
  • 3 kg jabłek (kwaśne spady),
  • 2 ½ kg cukru,
  • laska wanilii,

Przygotowanie:

  1. Umyte morele wsypywać kilkoma partiami do wrzącej wody, obgotować przez 3 – 4 minuty, wyjąć, obrać ze skórki, przekroić i usunąć pestki.
  2. Tak przygotowane zasypać cukrem (1 ½ kg) i odstawić na 8 – 10 godzin.
  3. Następnie razem z sokiem przełożyć do rondla, podgrzać do wrzenia i nie mieszając, tylko wstrząsając rondlem od czasu do czasu, utrzymać w stanie wrzenia przez 5 – 7 minut.
  4. Powtórzyć te czynności jeszcze trzykrotnie.
  5. Morele osączyć na sitku, a sok zlać do gorących słoików.
  6. Zamknąć i przechowywać do wykorzystania jako składnik napoju, dodatek do deserów itp.
  7. Umyte jabłka pokroić razem ze skórką i z pestkami.
  8. Zalać wodą tak, by je do połowy przykryła, rozgotować, przełożyć do woreczka z gazy lub płótna i odsączyć płyn.
  9. Dodać do niego cukier (1 kg) i podgrzewać, licząc od zawrzenia, przez ½ godziny.
  10. Włożyć osączone morele i rozerwaną laskę wanilii, podgrzać i znów chwilę podgotować.
  11. Gorące konfitury morelowo jablkowe przełożyć do słoików i zamknąć.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x