Konfitury morelowo jabłkowe
Konfitury morelowo jabłkowe
Składniki:
- 1 ½ kg moreli,
- 3 kg jabłek (kwaśne spady),
- 2 ½ kg cukru,
- laska wanilii,
Przygotowanie:
- Umyte morele wsypywać kilkoma partiami do wrzącej wody, obgotować przez 3 – 4 minuty, wyjąć, obrać ze skórki, przekroić i usunąć pestki.
- Tak przygotowane zasypać cukrem (1 ½ kg) i odstawić na 8 – 10 godzin.
- Następnie razem z sokiem przełożyć do rondla, podgrzać do wrzenia i nie mieszając, tylko wstrząsając rondlem od czasu do czasu, utrzymać w stanie wrzenia przez 5 – 7 minut.
- Powtórzyć te czynności jeszcze trzykrotnie.
- Morele osączyć na sitku, a sok zlać do gorących słoików.
- Zamknąć i przechowywać do wykorzystania jako składnik napoju, dodatek do deserów itp.
- Umyte jabłka pokroić razem ze skórką i z pestkami.
- Zalać wodą tak, by je do połowy przykryła, rozgotować, przełożyć do woreczka z gazy lub płótna i odsączyć płyn.
- Dodać do niego cukier (1 kg) i podgrzewać, licząc od zawrzenia, przez ½ godziny.
- Włożyć osączone morele i rozerwaną laskę wanilii, podgrzać i znów chwilę podgotować.
- Gorące konfitury morelowo jablkowe przełożyć do słoików i zamknąć.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]