Wyroby cukiernicze

Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy.


Składniki:

  • 2 pomarańcze,
  • 10 – 15 dag cukru,
  • 3 – 4 jaja,
  • 1 ½ dag żelatyny,

obrana-pomarancza

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze wymyć dokładnie w ciepłej wodzie, otrzeć z nich skórkę na tarce.
  2. Żelatynę namoczyć, spulchnioną rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować.
  3. Jaja umyć, żółtka wraz z częścią cukru utrzeć na puszystą masę w kamiennej misce, dodać wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i otartą skórkę, wymieszać, ogrzewać nie doprowadzając do wrzenia, aż do chwili gdy masa będzie lekko gęstnieć.
  4. Po przestudzeniu dodać do masy żelatynę, mieszać do zgęstnienia.
  5. Drugą pomarańczę pokroić w cienkie plastry i przybrać nimi krem bezpośrednio przed podaniem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x