DietyObiadZupy

Krupniki

Krupniki 

to zupy gotowane na bazie kasz. kasze, jako produkty bardzo wartościowe pod względem odżywczym, kalorycznym, o szerokich zastosowaniach, powinny być nieodłącznym składnikiem naszych codziennych posiłków. Jako produkty bardzo dobrze przyswajalne znajdują one zastosowanie w żywieniu dzieci, seniorów i w potrawach dietetycznych.



1. Krupnik na podróbkach. 

Krupnik na podróbkach. 

Składniki:

  • 1 ½ l wody, 
  • ⅔ szklanki śmietany, 
  • 40 dag podróbek, 
  • 10 dag kaszy jęczmiennej, 
  • 4 ziemniaki, 
  • 1 łyżka tłuszczu, 
  • włoszczyzna bez kapusty, 
  • natka pietruszki, 
  • sól, pieprz, 

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać, zalać częścią wody, dodać tłuszcz i ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem. 
  2. Podróbki umyć, pokrajać na kawałki, zalać pozostałą wodą, posolić i ugotować. 
  3. Włoszczyznę i ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę (ziemniaki w większą kostkę) dodać do podróbek pod koniec gotowania.
  4. Następnie połączyć z kaszą, wlać śmietanę, zagotować, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. 

2. Krupniki – krupnik polski.

Składniki:

  • 1 ½ l wywaru z kości i warzyw,
  • 10 dag kaszy jęczmiennej, 
  • 4 – 5 ziemniaków, 
  • 2 – 3 dag grzybów suszonych, 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżka tłuszczu, 
  • natka pietruszki, 
  • sól, pieprz, 
  • przyprawa do zup do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. 
  2. Kaszę opłukać, zalać wywarem, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem. 
  3. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kaszy pod koniec gotowania. 
  4. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z zupą, pokrajanymi w paseczki grzybami, wywarem z grzybów i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. 

3. Krupnik litewski I.

Składniki:

  • 1 ½ l wywaru z kości i warzyw, 
  • 10 dag kaszy krakowskiej, 
  • ⅔ szklanki śmietany, 
  • 3 dag grzybów suszonych, 
  • 5 ziemniaków, 
  • natka pietruszki, 
  • sól, pieprz do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. 
  2. Kaszę opłukać, zalać wywarem, ugotować. 
  3. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kaszy pod koniec gotowania. 
  4. Połączyć z grzybami pokrajanymi w paseczki, śmietaną, zagotować, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. 

4. Krupniki – krupnik litewski II.

Składniki:

  • 1 ½ l wywaru z kości i warzyw, 
  • 10 dag kaszy manny, 
  • 3 dag grzybów suszonych, 
  • koperek, 
  • 2 żółtka, 
  • sól, 

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. 
  2. Kaszę mannę wymieszać z niewielką ilością wywaru, wlać do wrzącego wywaru i ugotować mieszając do dna naczynia.
  3. Następnie połączyć z grzybami pokrajanymi w paseczki, posiekanym koperkiem i żółtkami, doprawić do smaku. 
  4. Podawać z ziemniakami z wody, polanymi stopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą. 

5. Krupnik angielski I.

Składniki:

  • 1 ½ l wody,
  • 25 dag baraniny bez kości, 
  • 10 dag kaszy jęczmiennej, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 seler, 
  • 2 pietruszki, 
  • 2 cebule, 
  • 3 łyżki tłuszczu, 
  • sól, pieprz, 
  • czosnek i tymianek do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, zalać wodą, posolić i ugotować na wolnym ogniu. 
  2. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa pod koniec gotowania razem z opłukaną kaszą. 
  3. Doprawić do smaku. 

6. Krupniki – krupnik angielski II.

Składniki:

  • 1 ½ l wywaru z warzyw, 
  • 10 dag kaszy jaglanej, 
  • ⅔ szklanki mleka, 
  • 4 ziemniaki, 
  • 10 dag słoniny, 
  • koperek, 
  • sól, 

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać, zalać wywarem, ugotować na wolnym ogniu. 
  2. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kaszy pod koniec gotowania. 
  3. Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać do zupy razem z mlekiem, chwilę pogotować, wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić do smaku. 

7. Krupnik niemiecki.

Składniki:

  • 1 ½ l rosołu lub wywaru z mięsa i warzyw, 
  • 10 dag kaszy perłowej, 
  • 15 – 20 dag suszonych śliwek z wina, 
  • natka pietruszki, 
  • koperek, 
  • sól do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać, zalać rosołem, ugotować, ugotować na wolnym ogniu. 
  2. Śliwki wypestkować, pokrajać w paseczki, połączyć z kaszą i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.
  3. Podawać z grzankami. 

8. Krupnik saski. 

Składniki:

  • 1 ½ l wywaru z mięsa i warzyw, 
  • 10 dag kaszy jaglanej, 
  • 5 ziemniaków, 
  • 10 dag szynki, 
  • 2 żółtka, 
  • natka pietruszki, 
  • koperek, 
  • sól do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać, zalać wywarem, ugotować na wolnym ogniu.
  2. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kaszy pod koniec gotowania. 
  3. Szynkę pokrajać w paseczki, połączyć z zupą, żółtkami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. 

9. Krupnik dominikański. 

Składniki:

  • 1 ½ l wywaru z warzyw, 
  • 10 dag kaszy jęczmiennej, 
  • 1 szklanka mleka, 15 dag filetów śledziowych, 
  • kilka kaparów lub oliwek, 
  • natka pietruszki, 
  • sól do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać, zalać wywarem, ugotować na wolnym ogniu. 
  2. Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin. 
  3. Potem przełożyć do mleka i pozostawić na 2 – 3 godziny.
  4. Po wyjęciu pokrajać w paseczki razem z wydrylowanymi oliwkami, dodać do zupy, posypać posiekaną natką pietruszki, chwilę pogotować i doprawić do smaku. 

10. Krupnik po cesarsku. 

Składniki:

  • 1 ½ l wywaru z drobiu i warzyw, 
  • 10 dag kaszy jęczmiennej, 
  • kawałek pieczonej kury bez kości, 
  • kilka orzechów włoskich bez łupin, 
  • 2 żółtka, 
  • natka pietruszki, 
  • sól, pieprz, 
  • curry do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać, zalać wywarem, ugotować na wolnym ogniu. 
  2. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć z kaszą, zmielonym mięsem z kury, chwilę pogotować, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. 

11. Krupnik po wiedeńsku I. 

Składniki:

  • 1 ½ l wody, 
  • włoszczyzna bez kapusty, 
  • 10 dag kaszy jęczmiennej, 
  • 15 dag żołądków drobiowych, 
  • 2 dag suszonych grzybów, 
  • 5 dag fasoli “Jaś”, 
  • sól i pieprz do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, ugotować w tej samej wodzie. 
  2. Kaszę opłukać, zalać częścią wody, ugotować. 
  3. Żołądki umyć, zalać pozostałą wodą, posolić i ugotować. 
  4. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do żołądków pod koniec gotowania razem z namoczonymi i pokrajanymi w paseczki grzybami, ugotować. 
  5. Następnie żołądki wyjąć, pokrajać w paseczki, połączyć ponownie z wywarem, dodać kaszę i odcedzoną fasolę, chwilę pogotować i doprawić do smaku. 

12. Krupnik po wiedeńsku II. 

Składniki:

  • 1 ½ l wody, 
  • włoszczyzna bez kapusty, 
  • 10 dag kaszy jęczmiennej, 
  • 10 dag żołądków z drobiu, 
  • 5 dag pieczarek, 
  • ⅔ szklanki śmietany, 
  • 5 dag migdałów, 
  • natka pietruszki, 
  • sól i pieprz, 
  • przyprawa do zup do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać, zalać wodą, ugotować na wolnym ogniu. 
  2. Żołądki umyć, zalać pozostałą wodą, posolić i ugotować. 
  3. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do żołądków pod koniec gotowania razem z opłukanymi i pokrajanymi w paseczki pieczarkami, ugotować. 
  4. Żołądki pokrajać w paseczki, włożyć do wywaru. 
  5. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, połączyć z żołądkami, kaszą i posiekaną natką pietruszki, zagotować i doprawić do smaku, wlać śmietanę. 

13. Krupnik po admiralsku. 

Składniki:

  • 1 ½ l wywaru z drobiu i warzyw, 
  • 10 dag kaszy jęczmiennej, 
  • 2 jaja ugotowane na twardo, 
  • 2 pomidory, 
  • ⅔ szklanki śmietany, 
  • natka pietruszki, 
  • sól, pieprz, 
  • przyprawa do zup do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać, zalać wywarem, ugotować na wolnym ogniu. 
  2. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki razem z jajami, połączyć z kaszą, śmietaną i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x