Likier kawowy
Likier kawowy
Składniki:
- 10 dag drobno zmielonej, świeżo palonej kawy,
- ¾ l spirytusu 95%,
- ¼ laski wanilii,
- ¾ kg cukru,
- ½ l wody,
- 2 łyżki mleka,

Przygotowanie:
- Zmieloną kawę i drobno posiekaną wanilię najpierw zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez tydzień.
- Codziennie należy wstrząsać naczyniem.
- Po tygodniu zlać płyn znad osadu, do innego naczynia sącząc go przez lejek z bibułą lub watą.
- Pozostały osad zalać niewielką ilością wody przygotowanej też do naszego likieru, według podanej powyżej specyfikacji, wstrząsnąć naczyniem i pozostawić go w spokoju do zdekantowania osadu.
- Gdy osad opadnie zlać z niego płyn poprzez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym już ekstraktem spirytusowym.
- Powtórzyć wymywanie osadu wodą.
- Resztę wody zagrzać i rozpuścić w niej cukier.
- Roztwór cukru i ekstrakt kawowy wymieszać, następnie wlać do niego dwie łyżki wrzącego mleka, wstrząsnąć i pozostawić na tydzień w spokoju do sklarowania.
- Klarowny płyn znad wytrąconego przez mleko osadu zlać przez lejek z watą do butelek, w których likier ma być przechowywany.
- Likier kawowy zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]