Lukier pomarańczowy
Lukier pomarańczowy
Składniki:
- 30 dag cukru,
- ⅛ l wody,
- ½ l octu 6%,
- 1 pomarańcza,
Przygotowanie:
- Pomarańcze umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć, otrzeć skórkę z powierzchni na bardzo drobnej tarce.
- Cukier zalać gorącą wodą, dodać otartą skórką i gotować pod przykryciem.
- W czasie gotowania często mieszać, dopóki cukier się nie rozpuści, dodać ocet.
- Ugotować syrop do „nitki” (drugiego stopnia), lekko schłodzić, ucierać, gdy zacznie gęstnieć, rozprowadzić do potrzebnej gęstości surowym sokiem pomarańczowym.
- Lukier ten można wykonać inaczej.
- Z powierzchni pomarańczy otrzeć skórkę na bardzo drobnej tarce, 30 dag cukru pudru przesiać do miski, dodać otartą skórkę, ucierać dokładnie na pulchną masę dodając masę dodając tyle surowego soku z pomarańczy, aby lukier posiadał odpowiednią gęstość.
- Jeżeli lukier pomarańczowy jest za gęsty, można dodać trochę wody.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]