PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Lukier pomarańczowy

Lukier pomarańczowy


Składniki:

  • 30 dag cukru,
  • ⅛ l wody,
  • ½ l octu 6%,
  • 1 pomarańcza,

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć, otrzeć skórkę z powierzchni na bardzo drobnej tarce.
  2. Cukier zalać gorącą wodą, dodać otartą skórką i gotować pod przykryciem.
  3. W czasie gotowania często mieszać, dopóki cukier się nie rozpuści, dodać ocet.
  4. Ugotować syrop do „nitki” (drugiego stopnia), lekko schłodzić, ucierać, gdy zacznie gęstnieć, rozprowadzić do potrzebnej gęstości surowym sokiem pomarańczowym.
  5. Lukier ten można wykonać inaczej.
  6. Z powierzchni pomarańczy otrzeć skórkę na bardzo drobnej tarce, 30 dag cukru pudru przesiać do miski, dodać otartą skórkę, ucierać dokładnie na pulchną masę dodając masę dodając tyle surowego soku z pomarańczy, aby lukier posiadał odpowiednią gęstość.
  7. Jeżeli lukier pomarańczowy jest za gęsty, można dodać trochę wody.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x