Ciasto potrawyDania głównePRZEPISY

Pierogi ze świeżej kapusty z serem

Pierogi ze świeżej kapusty z serem


nadzienie:

  • 80 dkg kapusty,
  • 20 dkg sera (twarogu),
  • 5 dkg cebuli,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • sól, pieprz,

ciasto:

  • 35 dkg mąki,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • ⅛ l wody,
  • 4 dkg masła lub margaryny do polania,
  • 2 dkg tartej bułki.

Przygotowanie:

  1. Obraną z zewnętrznych liści kapustę opłukać,
  2. pokroić na części,
  3. ugotować w osolonej wodzie,
  4. odcedzić,
  5. wycisnąć mocno w czystej serwetce lub w płóciennym woreczku,
  6. zmielić w maszynce do mięsa razem z serem (twarogiem),
  7. dodać obraną, posiekaną, usmażoną na złoty kolor cebulę,
  8. przyprawić solą, pieprzem, wymieszać.

Przyrządzić ciasto na pierogi.

  1. Ukształtować pierogi,
  2. ugotować,
  3. odcedzić,
  4. przeleć gorącą wodą,
  5. osączyć,
  6. pierogi ze świeżej kapusty wyłożyć na ogrzany półmisek,
  7. polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x