Naleśniki bez piany
Naleśniki bez piany,
podobnie jak te z pianą stanowią podstawę do przygotowania naszego dania obiadowego, albo podwieczorku na gorąco. Nie są pracochłonne, są na pewno łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 jaja,
- 20 dag mąki,
- ¼ l mleka,
- ¼ l wody,
- sól,
- skórka słoniny do smarowania patelni,
Przygotowanie:
- Mleko wpierw zmieszać z wodą.
- Całe jajka starannie rozmącić w garnuszku trzepaczką w kształcie rózgi, następnie dodając po trochu mąki i mleka z wodą, osolić, usmażyć naleśniki jak w przepisie na „Naleśniki z pianą”.
- Z podanych powyżej proporcji powinno się więc otrzymać 16—20 naleśników średniej wielkości.
- Naleśniki przyrządzone z tej ilości składników podaje się jako drugie danie podstawowe.
- Usmażone naleśniki bez piany można podawać jako podwieczorek, również jako drugie danie podstawowe.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]