Dania główneRodzaj posiłku

Naleśniki śmietanowe

Naleśniki śmietanowe

mogą stanowić podstawę przygotowania innego naszego dania, jak np krokiety, lub być samodzielnym posiłkiem podanym jako drugie danie, czy na podwieczorek.


Składniki:

nadzienie:

  • 6 dag tłuszczu do smażenia,
  • 20 dag dżemu malinowego lub agrestowego,
  • 3 dag cukru pudru,
  • wanilia,
  • 2 dag masła do smarowania rondla,

ciasto:

  • 6 dag cukru,
  • 4 jaja,
  • 0,25 l śmietany,
  • ok. 15 dag mąki,

Przygotowanie:

  1. Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę, następnie wymieszać ze śmietaną, pianą i mąką.
  2. Smażyć raczej grube naleśniki (z porcji tej wychodzi około 6 – 8 naleśników).
  3. Rondel posmarować masłem, później układać naleśniki przekładając marmoladą lub dżemem.
  4. Zagrzać w piekarniku, wyłożyć, na koniec posypać cukrem z wanilią.
  5. Podając zaś jako deser przyrządzić z mniejszej ilości.
  6. Smażone naleśniki śmietanowe przełożyć marmoladą lub dżemem, wreszcie zagrzać w piekarniku, posypać cukrem z wanilią.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x