Naleśniki śmietanowe
Naleśniki śmietanowe
mogą stanowić podstawę przygotowania innego naszego dania, jak np krokiety, lub być samodzielnym posiłkiem podanym jako drugie danie, czy na podwieczorek.
Składniki:
nadzienie:
- 6 dag tłuszczu do smażenia,
- 20 dag dżemu malinowego lub agrestowego,
- 3 dag cukru pudru,
- wanilia,
- 2 dag masła do smarowania rondla,
ciasto:
- 6 dag cukru,
- 4 jaja,
- 0,25 l śmietany,
- ok. 15 dag mąki,
Przygotowanie:
- Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę, następnie wymieszać ze śmietaną, pianą i mąką.
- Smażyć raczej grube naleśniki (z porcji tej wychodzi około 6 – 8 naleśników).
- Rondel posmarować masłem, później układać naleśniki przekładając marmoladą lub dżemem.
- Zagrzać w piekarniku, wyłożyć, na koniec posypać cukrem z wanilią.
- Podając zaś jako deser przyrządzić z mniejszej ilości.
- Smażone naleśniki śmietanowe przełożyć marmoladą lub dżemem, wreszcie zagrzać w piekarniku, posypać cukrem z wanilią.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]