Ciasto potrawyDania główneObiadPRZEPISY

Racuszki z rabarbaru, jabłek lub dyni

Racuszki z dodatkiem rabarbaru, jabłek lub dyni to ciekawa propozycja obiadowa. Proste, szybkie danie pozwalające przyrządzić smaczną potrawę ze świeżymi owocami.

Składniki:

dodatek rabarbaru:

  • 40 dag rabarbaru lub 30 dag dyni,
  • 8 – 10 dag tłuszczu do smażenia,
  • 6 – 8 dag cukru pudru do posypania,

ciasto:

  • 2 jaja,
  • 4 dag cukru,
  • 10 – 12 dag mąki,
  • 5 łyżek śmietany,
  • szczypta soli,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto według przepisu «Jabłka smażone w cieście».
  2. Rabarbar obrać (wczesnego, wiosennego nie obierać), pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z ciastem, nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć placuszki.
  3. Przyrządzając dynię należy ją obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zmieszać z ciastem.
  4. Łyżką kłaść ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażyć racuszki z rabarbaru, czy innych owoców.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x