Naleśniki z grzybami
Naleśniki z grzybami
Składniki:
grzyby:
- 30 dag grzybów świeżych,
- 3 dag tłuszczu,
- ½ szklanki śmietany,
- ½ dag mąki,
- sól, pieprz,
- 1 białko surowe,
ciasto:
- ½ szklanki mleka,
- ½ szklanki wody,
- 1 jajko,
- 12 dag mąki,
- sól,
- skórka ze słoniny,
- 3 dag tłuszczu do formy i skropienia,
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić, opłukać, najpierw poszatkować, dodać pokrojoną cebulę, trochę wody i tłuszcz i udusić do miękkości, odparowując wywar, przy końcu nieco je zrumienić, mieszając.
- Gdy grzyby są miękkie, podprawić mąką i śmietaną (masa ma być gęsta), dodać też sól i pieprz do smaku.
- Przyrządzić także ciasto naleśnikowe.
- Następnie smażyć naleśniki.
- Posmarować nadzieniem, założyć oba końce naleśnika do środka, a następnie zawinąć krokieta w wałeczek.
- Rozgrzać tłuszcz, osmażyć naleśniki na rumiano ze wszystkich stron i zaraz podawać zanim ostygną.
- Usmażony naleśnik posmarować nadzieniem, zwinąć krokieta, na końcu osmażyć na rumiano na tłuszczu.
- Naleśniki z grzybami mogą stanowić osobne danie, smaczną przystawkę, albo dodatek do zup.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]