Ciasto potrawyDania główneObiadPrzystawki

Naleśniki z grzybami

Naleśniki z grzybami


Składniki:

grzyby:

  • 30 dag grzybów świeżych,
  • 3 dag tłuszczu,
  • ½ szklanki śmietany,
  • ½ dag mąki,
  • sól, pieprz,
  • 1 białko surowe,

ciasto:

  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • 12 dag mąki,
  • sól,
  • skórka ze słoniny,
  • 3 dag tłuszczu do formy i skropienia,

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyścić, opłukać, najpierw poszatkować, dodać pokrojoną cebulę, trochę wody i tłuszcz i udusić do miękkości, odparowując wywar, przy końcu nieco je zrumienić, mieszając.
  2. Gdy grzyby są miękkie, podprawić mąką i śmietaną (masa ma być gęsta), dodać też sól i pieprz do smaku.  
  3. Przyrządzić także ciasto naleśnikowe.
  4. Następnie smażyć naleśniki.
  5. Posmarować nadzieniem, założyć oba końce naleśnika do środka, a następnie zawinąć krokieta w wałeczek.
  6. Rozgrzać tłuszcz, osmażyć naleśniki na rumiano ze wszystkich stron i zaraz podawać zanim ostygną.
  7. Usmażony naleśnik posmarować nadzieniem, zwinąć krokieta, na końcu osmażyć na rumiano na  tłuszczu. 
  8. Naleśniki z grzybami mogą stanowić osobne danie, smaczną przystawkę, albo dodatek do zup. 
krokiety-z-kapusta-i-grzybami
Smażenie krokietów z kapustą i z grzybami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x