Naleśniki z surowymi owocami
«Naleśniki z surowymi owocami»
mogą być również dzisiaj na obiad. | Wybierz świeże owoce sezonowe (maliny, truskawki, poziomki, borówki, czernice, jeżyny). W ten sposób przygotujesz szybie danie z dużą dawką witamin i smaków lata.
Składniki:
owoce:
- 40 dag malin,
- 6 dag tłuszczu do smażenia,
- 5 dag cukru pudru,
- wanilia,
ciasto:
- 2 jaja,
- sól, cukier,
- 0,25 l wody,
- 0,24 l mleka,
- 20 dag mąki,
- skórka słoniny do smarowania patelni,
Przygotowanie:
- Mleko zmieszać z wodą.
- Jaja staranie rozmącić w garnuszku trzepaczką w kształcie rózgi lub mątewką.
- Dolewać po trochu mleka z wodą, osolić, ocukrzyć.
- Patelnię rozgrzać, bardzo dokładnie posmarować skórką ze słoniny.
- Łyżką wazową od zupy zamieszać, nabierać ciasto, nalewać na gorącą patelnię.
- Naleśniki smażyć na równomiernym, wolnym ogniu.
- Uważać, aby nie były zbyt grube.
- Jeśli nalejemy zbyt dużo ciasta, zlać z powrotem z patelni do garnuszka.
- Gdy ciasto naleśnikowe się zetnie, obrócić łopatką lub szerokim nożem na drugą stronę, dosmażyć.
- Usmażone naleśniki układać na odwróconym dnem do góry talerzu.
- Ciasta nie nalewać na zbyt zimną patelnię, bo porobią się kluski.
- Jeśli naleśnik przypali się, patelnię dokładnie umyć, rozgrzać, posmarować tłuszczem, rozgrzać i dalej smażyć.
- Maliny przebrać.
- Na każdy naleśnik nakładać świeże maliny, zaginać brzegi z 2 stron na 3 – 4 cm, a następnie składać na pół.
- W ten sposób powstanie „książeczka”.
- Napełnione naleśniki szybko osmażyć z 2 stron na zloty kolor.
- Podawać na gorąco posypane cukrem z wanilią. Podaje się również z sosem waniliowym lub bitą śmietaną z cukrem.
- Zamiast malinami – naleśniki z surowymi owocami można przekładać np borówkami-czernicami, poziomkami, truskawkami (wybierać małe owoce), tartymi jabłkami itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]