Napoleonki – francuskie ciasto z kremem
«Napoleonki» «Kremówki».
Nazywamy je różnie, to jednak zawsze francuskie ciastka z kremem budyniowym, śmietanowym, masą kawową, owocową, czy zaparzaną pianą syropem z wanilią. Faktycznie każdy je lubi, mniej czy bardziej; można je zatem zrobić samemu – będą jak “wadowickie”…
? Czas całkowity: 2:30 h ‖ Czas pieczenia: 30 min ‖ ? Temperatura: ‖ IG: 310 kcal
Składniki ciasta:
ciasto maślane:
- 30 dag masła lub margaryny,
- 10 dag mąki,
ciasto podstawowe (kluskowe):
- 20 dag mąki,
- ½ jajka,
- woda,
- ½ łyżki octu (6%),
ciasto francuskie
krem:
- ½ litra mleka,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 8 – 10 dag cukru,
- ½ laski wanilii,
- 3 dag mąki ziemniaczanej,
- 3 dag cukru pudru do posypania,
Upiec
ciasto francuskie według przepisu;
Przygotowanie:
Przyrządzić krem:
- Żółtka, jajko, utłuczoną wanilię wpierw utrzeć z cukrem na pulchną masę.
- Zagotować ¼ litra mleka.
- Następnie resztę zimnego mleka (¼ l) wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka, zagotować gorącą masę, ciągle mieszając połączyć z utartymi jajkami.
- Ogrzewać na gorącej płycie lub zagęścić na parze, stale mieszając, a następnie w dalszym ciągu mieszając ostudzić w zimnej wodzie.
- Upieczone ciasto zaś –
- podzielić w poprzek na dwie równe części.
- Na jedną część nałożyć równo gęsty krem, przykryć drugą połową.

-
- Najpierw ostrym, cienkim nożem wyrównać brzegi.
- Następnie górną warstwę ciasta pokroić dużymi nożyczkami w kwadraty.
- Po tych śladach przecinać do podstawy ostrym, cienkim, długim nożem (mając wprawę można ostrym nożem pokroić ciasto na porcje, , aby krem nie wydobywał się na zewnątrz).
- Na koniec po wierzchu oprószyć cukrem – pudrem z wanilią.
Ciasto francuskie można przekładać masą kawową, masą owocową, pianą zaparzoną syropem z wanilią itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]