Omdlały imam Imam bayildi
Imam bayildi «omdlały imam».
Turecka kuchnia – zawiera wiele przypisów na przyrządzanie warzywna różne sposoby. Duszone z mięsem i bez mięsa z dodatkiem na przykład cebuli (basti). Również faszerowane ryżem z mięsem, obsmażane na oliwie, później duszone (dolma). Taki sam farsz może być zawijany w liście winogron albo kapusty i przyrządzany w podobny sposób.
Składniki:
- 4 bakłażany,
- 4 duże cebule,
- 30 dag pomidorów,
- 4 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Pokrajaną na cienkie plastry cebulę wpierw lekko zrumienić w dwu łyżkach oleju, dodać roztarty czosnek i pokrajane w kostkę pomidory.
- Dusić, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Bakłażany (nie obrane!) włożyć do gotującej się wody i później nie dopuszczając do wrzenia, trzymać w wodzie przez 7 – 8 minut.
- Bakłażany odcedzić, ostudzić. Naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca.
- Do środka bakłażanów nałożyć ⅓ przygotowanego farszu, włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć pozostałym farszem i polać resztą oleju.
- Zapiekać około 90 minut w piekarniku.
- Omdlały imam «imam bayildi» podawać na gorąco lub na zimno.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]