Omdlały imam Imam bayildi

Imam bayildi «omdlały imam».

Turecka kuchnia – zawiera wiele przypisów na przyrządzanie warzywna różne sposoby. Duszone z mięsem i bez mięsa z dodatkiem na przykład cebuli (basti). Również faszerowane ryżem z mięsem, obsmażane na oliwie, później duszone (dolma). Taki sam farsz może być zawijany w liście winogron albo kapusty i przyrządzany w podobny sposób.


Składniki:

  • 4 bakłażany, 
  • 4 duże cebule, 
  • 30 dag pomidorów, 
  • 4 łyżki oleju, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, 

Przygotowanie:

  1. Pokrajaną na cienkie plastry cebulę wpierw lekko zrumienić w dwu łyżkach oleju, dodać roztarty czosnek i pokrajane w kostkę pomidory.
  2. Dusić, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  3. Bakłażany (nie obrane!) włożyć do gotującej się wody i później nie dopuszczając do wrzenia, trzymać w wodzie przez 7 – 8 minut. 
  4. Bakłażany odcedzić, ostudzić. Naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. 
  5. Do środka bakłażanów nałożyć ⅓ przygotowanego farszu, włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć pozostałym farszem i polać resztą oleju. 
  6. Zapiekać około 90 minut w piekarniku. 
  7. Omdlały imam «imam bayildi»  podawać na gorąco lub na zimno. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x