Ciasto potrawyKolacjaObiadPRZEPISYŚniadanieZupy

Zacierka

 


Zacierka tarta lub siekana


Składniki:

  • 10 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 dag mąki do podsypywania,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto na zacierkę.
  2. Posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  3. Włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą.
  4. Podawać do zupy fasolowej, grochowej.

Zacierka na mleku


Składniki:

  • 10 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 dag mąki do podsypania,
  • 1 ¼ litra mleka,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka.
  2. Posiekać nożem, poskubać kluseczki lub zetrzeć na tarce.
  3. Podsypać mąką.
  4. Ugotować na wodzie, odcedzić, zalać gorącym mlekiem.
  5. Zacierkę można przyrządzić również bez jajek.

Zacierka na mleku z ziemniakami


Składniki:

  • 1 jajko,
  • 10 dag mąki + 2 dag do podsypania,
  • 1 ¼ l mleka,
  • sól,
  • 60 dag kartofli,

Przygotowanie:

  1. Przygotować zacierkę na mleku.
  2. Podawać z ugotowanymi w całości ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x