Podwieczorek
Podwieczorek
W skład podwieczorku powinny wchodzić przede wszystkim świeże owoce albo surówki owocowo–warzywne. Może to być np. surówka z marchwi lub dyni z jabłkiem, mleko lub desery mleczne. Również małe ilości pieczywa, zwłaszcza słodkiego, a poza tym słodycze lub przetwory owocowe, jak np. kompoty, dżemy, galaretki, soki, musy owocowe itp.
Na wiosnę, kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców, podajemy dzieciom rzodkiewki, szczypiorek lub sałatę ze śmietaną. Jako napój podajemy – wysokowitaminowy koncentrat witaminy C z owoców dzikiej róży.
Przykładowy podwieczorek może zawierać na przykład:
- Owoce z cukrem, bułka z masłem, mleko słodkie (cukierek – krówka).
- Kisiel mleczny z owocami, herbatniki (owoce).
- Jako pewną odmianę podwieczorku można na przykład upiec placki ziemniaczane.
Podwieczorek to posiłek jedzony późnym popołudniem, pomiędzy obiadem a kolacją. Może zawierać różne lekkie przekąski i desery. Mogą tu być ciasteczka, lody, chipsy, jak również soki owocowe i inne napoje.