Pomarańczówka lub cytrynówka
Pomarańczówka lub cytrynówka
to likier o smaku i zapachu cytrusowym, czyli pomarańczy lub cytryny. Pomarańczówka lub cytrynówka jest więc przygotowywana z wódki czystej 40%, oskrobanej skórki z cytrusów z niewielkim dodatkiem cukru.
Składniki:
- skórka z połowy pomarańczy lub cytryny,
- 1 l wódki czystej 45%,
- 2 łyżeczki cukru,
Przygotowanie:
- Obraną i pokrojoną w bardzo cienkie paseczki skórkę z cytryny zalać wódką, dodać cukier, rozpuścić przez wstrząsanie naczyniem.
- Pozostawić wódkę na 3 – 4 dni, po czym przez lejek z watą przelać do innej butelki.
- Taki skrobak do cytrusów jest narzędziem bardzo przydatnym do zeskrobania skórki z naszych owoców.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]