Potrawka z raków z pieczarkami
Potrawka z raków z pieczarkami
Składniki:
- 25 – 30 raków 1 pęczek koperku,
- 10 dag pieczarek,
- 2 dag tłuszczu,
- ¼ – ⅛ l śmietany,
- 2 cytryny,
- sól,
Nadzienie do skorupek rakowych:
- mięso z kleszczy („łapek”),
- 3 dag masła lub margaryny,
- 2 jaja,
- sól, pieprz,
- 8 dag tartej bułki,
- 1 łyżka siekanego koperku,
Przygotowanie:
- Raki ugotować w wodzie z solą i koperkiem (Potrawka z raków).
- Ugotowane raki odcedzić, schłodzić.
- Wybrać szyjki rakowe i mięso z kleszczy („łapek”), zalać kilkoma łyżkami wywaru, aby nie obsychały, „łapki” posiekać.
- Masło utrzeć z żółtkami, dodać posiekane mięso i koperek, połączyć z pianą ubitą z białek i bułeczką tartą.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem.
- Skorupki nałożyć nadzieniem, wyrównać.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, posiekać w cienkie paski, udusić dodając kilka łyżek wody i tłuszczu.
- Do miękkich pieczarek włożyć szyjki i nadziane skorupki rakowe,
- Potrawka z raków z pieczarkami powinna być zalana śmietaną i duszona jeszcze około 20 minut.
- Doprawić do smaku cytryną i solą.
- Skorupki ułożyć na środku półmiska, dookoła obłożyć szyjkami rakowymi.
- Z wierzchu oblać sosem z duszenia, posypać siekaną zieleniną.
- Osobno podać kaszkę krakowską ugotowaną na sypko.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]