PRZEPISYPrzystawkiZupy

Potrawka z raków z pieczarkami

Po­trawka z ra­ków z pie­czar­kami

potrawka-z-rakow-z-pieczarkami


Skład­niki:

  • 25 – 30 ra­ków 1 pę­czek ko­perku,
  • 10 dag pie­cza­rek,
  • 2 dag tłusz­czu,
  • ¼ – ⅛ l śmie­tany,
  • 2 cy­tryny,
  • sól,

Na­dzie­nie do sko­ru­pek ra­ko­wych:

  • mięso z klesz­czy („ła­pek”),
  • 3 dag ma­sła lub mar­ga­ryny,
  • 2 jaja,
  • sól, pieprz,
  • 8 dag tar­tej bułki,
  • 1 łyżka sie­ka­nego ko­perku,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Raki ugo­to­wać w wo­dzie z solą i ko­per­kiem (Po­trawka z ra­ków).
  2. Ugo­to­wane raki od­ce­dzić, schło­dzić.
  3. Wy­brać szyjki ra­kowe i mięso z klesz­czy („ła­pek”), za­lać kil­koma łyż­kami wy­waru, aby nie ob­sy­chały, „łapki” po­sie­kać.
  4. Ma­sło utrzeć z żółt­kami, do­dać po­sie­kane mięso i ko­pe­rek, po­łą­czyć z pianą ubitą z bia­łek i bu­łeczką tartą.
  5. Przy­pra­wić do smaku solą, pie­przem.
  6. Sko­rupki na­ło­żyć na­dzie­niem, wy­rów­nać.
  7. Pie­czarki oczy­ścić, opłu­kać, po­sie­kać w cien­kie pa­ski, udu­sić do­da­jąc kilka ły­żek wody i tłusz­czu.
  8. Do mięk­kich pie­cza­rek wło­żyć szyjki i na­dziane sko­rupki ra­kowe,
  9. Po­trawka z ra­ków z pie­czar­kami po­winna być za­lana śmie­taną i du­szona jesz­cze około 20 mi­nut.
  10. Do­pra­wić do smaku cy­tryną i solą.
  11. Sko­rupki uło­żyć na środku pół­mi­ska, do­okoła ob­ło­żyć szyj­kami ra­ko­wymi.
  12. Z wierz­chu ob­lać so­sem z du­sze­nia, po­sy­pać sie­kaną zie­le­niną.
  13. Osobno po­dać kaszkę kra­kow­ską ugo­to­waną na sypko.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x