Rosół z makaronem
Rosół z makaronem ma 148 kcal w 100g rosołu. Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne “niedzielne danie” w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo zalecany w dietach rekonwalescentów i chorych. Również stanowi idealne danie dla łagodzenia objawów “dnia następnego”.
Składniki:
- ½ kurczaka lub kury rosołowej,
- ½ kg wołowiny,
- ½ kg indyka,
- ½ kg cielęciny,
- 1 cebula,
- 20 dag włoszczyzna,
- ziele angielskie, pieprz, sól – do smaku,
Przygotowanie:
- Opłukać mięso, zalać wodą (ok. 5l), osolić, zagotować i na bardzo wolnym ogniu gotować przez około 1 – 1½ godziny.
- Następnie dodać włoszczyznę, zrumienić na płycie cebulę i dodać do rosołu.
- Później dodać kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela.
- Gotować do miękkości.
- Na koniec wyjąć mięso, a rosół przecedzić.
- Mięso to może stanowić osobne danie albo może stanowić wkładkę mięsną.
- Podawać rosół z makaronem lub farfelkami, knedlami
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]