Sałatka z mięsa z majonezem
Sałatka z mięsa.
Majonez dodawany do sałatki, oraz do jej dekoracji jest nieodzownym jej składnikiem. Sałatka ta może być przygotowana zawsze, kiedy na przykład pozostaną nam pewne ilości pieczonej cielęciny z obiadu.
Składniki:
- 30 – 40 dag pieczonej cielęciny,
- 20 dag ziemniaków,
- 10 dag kiszonego ogórka,
- 1 – 2 jaja (ugotowane na twardo),
- 10 dag jabłek,
- ¼ l majonezu (może być garmażeryjny),
- 10 dag groszku zielonego (konserwowy lub świeży),
- 3 – 5 dag musztardy,
- sól, cukier, ocet,
- 1 łyżka siekanej, zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Jaja obrać, ziemniaki wyszorować szczotką, opłukać,
zalać wrzącą wodą, ugotować, obrać z łupin, ostudzić. - Cielęcinę pieczoną, ziemniaki, ogórek, opłukane jabłka,
jaja pokroić w drobną kostkę, dodać groszek z puszki (lub świeży, ugotowany). - Wymieszać razem dodając 3 – 4 łyżki majonezu.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą.
- Wyłożyć na szklaną salaterkę,
oblać resztą majonezu, posypać siekaną zieloną pietruszką. - Przybrać listkami sałaty lub innymi sezonowymi warzywami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]