Skórka pomarańczowa smażona
Skórka pomarańczowa smażona
Przepis Staropolski
Wybrać ładne pomarańcze z grubymi skórkami, pokroić je na sześć części i delikatne obierać, żeby nie porozrywać. Jeżeli kto zbiera do smażenia przez jakie 10 dni skórki, trzeba je kłaść w garnek z zimną wodą, zmieniając ją codziennie. Następnie w rondlu zalać wodą i gotować kilka godzin, nie mniej jak 4, nie dłużej jak 5, stosownie do ognia i ilości skórek, póki nie będą zupełnie miękkie. Nie można gotować w żelaznym garnku, bo tracą kolor, robią się czarne i brzydkie. Gdy są miękkie, odlać wodę, a skórki, włożywszy do miski, zalać zimną wodą.
Na trzeci dzień skórki odcedzić, dobrze osączyć na przetaku, do syropu dodać cukru, znowu po 1 kg na każdy kg skórek, nie dolewając już wody, a gdy się już wygotuje do gęstości, zalać gorącym syropem.
Tak przyrządzone, chowa się w słojach obwiązanych papierem w spiżarni lub suchej piwnicy, dopiero gdy chcemy je mieć na sucho, wyjąć, ile potrzeba z syropu, rozłożyć na przetaku i pozostawić w spokoju na 12 godzin. Wziąć świeżego cukru, zamoczyć w wodzie tyle tylko, ile przyjmie w siebie, zrobić gęsty syrop, czyli konserwę, którą się próbuje w następujący sposób: widelec umoczyć w gotującym się syropie i dmuchnąć w powietrze, jeżeli będą z niego lecieć piórka, czyli nitki cukrowe, to właśnie już cukier jest dobry. Wrzucić skórki, mieszać na ogniu 3 minuty, zdjąć z ognia i mieszać, aż cukier zacznie stygnąć, wtedy wyjmować widelcem na rzadkie druciane sito, najlepiej zaś na rzadką siatkę z drutu, na nóżkach opartą. Nie trzeba je osuszać, bo same natychmiast obsychają. Można użyć połowę tego syropu, w którym były smażone, z dołożeniem świeżego cukru, nigdy jednak nie będą tak białe. Świeżo zrobione są najlepsze, gdy leżą dziesięć dni lub więcej, zsychają się bardzo.
A teraz trochę bardziej współczesny i uproszczony przepis. Efekt też niezły.
Składniki:
- 1 kg skórki surowej,
- 1 ½ kg cukru,
- ¾ l wrzącej wody,
- 1 łyżka octu 6%,

Przygotowanie:
- Skórkę zalać świeżą, zimną wodą i moczyć ją przez trzy dni, codziennie dwukrotnie zmieniając wodę, w końcu wodą odcedzić.
- Ugotować syrop z cukru i wody, dodać ocet i na rzadki syrop włożyć skórki i smażyć przez kilka dni codziennie po trochu, tak długo, aż kropla syropu opuszczona na talerzyk zachowa kulisty kształt.
- Skórkę przełożyć do słoja, zalać syropem, słoik uszczelnić lub zawekować.
- Skórka pomarańczowa może być przechowywana w chłodnym miejscu przez okres kilku miesięcy.