Sos polski (szary)
Sos polski (szary)
Składniki:
- 4 dag masła lub margaryny,
- 4 dag cebuli,
- 3 dag mąki,
- ¼ – ⅓ l wywaru z mięsa, ryb lub włoszczyzny,
- 1 kieliszek czerwonego wina,
- 3 – 4 dag rodzynków,
- 3 – 4 dag migdałów,
- 5 dag piernika (pierniczki bez polewy),
- sól, cukier,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
- karmel,
Przygotowanie:
-
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić na maśle, dodać zrumienioną na jasnozłoty kolor mąkę, zmieszać.
- Rozprowadzić rosołem z ryby, mięsa lub warzyw, zagotować razem z pokruszonym piernikiem (piernik powinien się rozgotować).
- Jeżeli potrzeba, sos przetrzeć przez sito, aby był gładki.
- Wlać wino, przyprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, dodać karmel (łyżeczkę cukru zrumienić na patelni, zagotować z 2—3 łyżkami wody).
- Włożyć sparzone, obrane i pokrojone w cienkie paski migdały.
- Wsypać opłukane rodzynki. Sos podgrzać, mieszając.
- Sos polski szary powinien mieć smak słodko-kwaskowy.
- Podaje się go do ryb i ozorków.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]