ObiadPRZEPISYSosyŚwiąteczne i karnawałowe

Sos polski (szary)

Sos polski (szary)


Składniki:

  • 4 dag masła lub margaryny,
  • 4 dag cebuli,
  • 3 dag mąki,
  • ¼ – ⅓ l wywaru z mięsa, ryb lub włoszczyzny,
  • 1 kieliszek czerwonego wina,
  • 3 – 4 dag rodzynków,
  • 3 – 4 dag migdałów,
  • 5 dag piernika (pierniczki bez polewy),
  • sól, cukier,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • karmel,

Przygotowanie:

    1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić na maśle, dodać zrumienioną na jasnozłoty kolor mąkę, zmieszać.
    2. Rozprowadzić rosołem z ryby, mięsa lub warzyw, zagotować razem z pokruszonym piernikiem (piernik powinien się rozgotować).
    3. Jeżeli potrzeba, sos przetrzeć przez sito, aby był gładki.
    4. Wlać wino, przyprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, dodać karmel (łyżeczkę cukru zrumienić na patelni, zagotować z 2—3 łyżkami wody).
    5. Włożyć sparzone, obrane i pokrojone w cienkie paski migdały.
    6. Wsypać opłukane rodzynki. Sos podgrzać, mieszając.
    7. Sos polski szary powinien mieć smak słodko-kwaskowy.
    8. Podaje się go do ryb i ozorków.

 


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x