Sos ravigotte
Sos Ravigotte
Składniki:
- ¼ l oleju lub oliwy,
- 1 surowe żółtko,
- sól, cukier,
- ¼ kg młodego szpinaku,
- musztarda djiońska ,
- cytryna lub ocet,
Przygotowanie:
- Szpinak starannie opłukać w dużej ilości wody, przebrać, grube łodyżki oddzielić i odrzucić.
- Zalać ⅛ l wrzącej osolonej wody, ugotować bez przykrycia, odcedzić, przetrzeć przez gęste, włosiane sito.
- Sporządzić sos ravigotte według przepisu na „Sos majonezowy”, wymieszać go ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem.
- Świeży szpinak można po opłukaniu zemleć w maszynce, wycisnąć sok, dodać 3 – 4 łyżki wody, zagotować.
- Powstały na powierzchni ugotowanego szpinaku kożuch zebrać i wykorzystać do farbowania majonezu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]