Pasta pomidorowa z selerem
Przygotowana w sezonie pasta pomidorowa z selerem
pozwoli na zachowanie smaków lata nawet na długie zimowe wieczory. Pasty warzywno-owocowe, nazywane również powidełkami albo sosami mają różną konsystencję. Najczęściej ich składnikiem są pomidory, które łączymy z innymi warzywami, owocami i doprawiamy aromatycznymi dodatkami.
Nadają się jako dodatki do zimnych sosów do mięsa lub jako dodatek do pieczywa białego i różnych serów. Przyprawia się je tak, aby miały smak pikantny albo bardziej łagodny. Za względu na konieczność odparowania z nich wody, aby osiągnąć żądaną konsystencję długotrwałe podgrzewanie pozbawia je prawie kompletnie zawartości witaminy C. Przechowywać je należy w opakowaniach takiej wielkości, aby po otworzeniu zużytkować je w całości.
Składniki:
Przygotowanie:
- Umyte pomidory najpierw pokroić, udusić i przetrzeć.
- Jabłka upiec lub pokroić i rozgotować, a następnie przetrzeć i dodać do pomidorów.
- Umyte, obrane selery posiekać razem z cebulą, później rozgotować z bardzo małą ilością wody, przetrzeć i dodać do masy z jabłek i pomidorów.
- Dodać przyprawy i dalej podgrzewać, często mieszając, aż pasta osiągnie odpowiednią gęstość powidła.
- Gorące przekładać do słoiczków, na koniec zakręcić.
- Pasta pomidorowa z selerem to wspaniały dodatek do naszych posiłków.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]