Pasta pomidorowa z selerem

Przygotowana w sezonie pasta pomidorowa z selerem

pozwoli na zachowanie smaków lata nawet na długie zimowe wieczory. Pasty warzywno-owocowe, nazywane również powidełkami albo sosami mają różną konsystencję. Najczęściej ich składnikiem są pomidory, które łączymy z innymi warzywami, owocami i doprawiamy aromatycznymi dodatkami.

Nadają się jako dodatki do zimnych sosów do mięsa lub jako dodatek do pieczywa białego i różnych serów. Przyprawia się je tak, aby miały smak pikantny albo bardziej łagodny. Za względu na konieczność odparowania z nich wody, aby osiągnąć żądaną konsystencję długotrwałe podgrzewanie pozbawia je prawie kompletnie zawartości witaminy C. Przechowywać je należy w opakowaniach takiej wielkości, aby po otworzeniu zużytkować je w całości.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • ½ kg jabłek antonówek,
  • ¼ kg cebuli,
  • ¼ kg selera,
  • 5—8 dag soli,
  • 3—5 dag cukru,
  • 1 dag mielonej papryki,
  • pieprz mielony,
  • kilka goździków,
  • łyżeczka mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Umyte pomidory najpierw pokroić, udusić i przetrzeć.
  2. Jabłka upiec lub pokroić i rozgotować, a następnie przetrzeć i dodać do pomidorów.
  3. Umyte, obrane selery posiekać razem z cebulą, później rozgotować z bardzo małą ilością wody, przetrzeć i dodać do masy z jabłek i pomidorów.
  4. Dodać przyprawy i dalej podgrzewać, często mieszając, aż pasta osiągnie odpowiednią gęstość powidła.
  5. Gorące przekładać do słoiczków, na koniec zakręcić.
  6. Pasta pomidorowa z selerem to wspaniały dodatek do naszych posiłków. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x