Sos Mornay
Sos Mornay
wywodzi się z kuchni francuskiej. To sos na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem śmietany i tartego żółtego sera. Podawać go do jaj na twardo, pieczonej cielęciny, szparagów, zapiekanki z ryb, zapiekanych warzyw.
Wartość energetyczna: 357 kcal
Składniki:
- 1 łyżka masła lub margaryny,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szklanka zimnego mleka,
- 10 dag tartego żółtego sera (ostry),
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
Przygotowanie:
- W płytkim rondelku lub na patelni roztopić i rozgrzać masło, wsypać mąkę i rozetrzeć, aby nie było żadnych grudek.
- Smażyć mieszając, aż uzyskamy jasnozłoty kolor mąki.
- Wlać mleko cienkim strumieniem przez cały czas mieszając.
- Zagęścić masę na małym ogniu, aż sos nabierze jednolitej, aksamitnej konsystencji, przez cały czas mieszając trzepaczką.
- Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodać starty żółty ser, podgrzać.
- Sos wywodzący się z kuchni francuskiej.
- Sos Mornay robiony jest na bazie sosu beszamelowego, z dodatkiem śmietany i tartego żółtego sera.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]