PRZEPISYSosy

Sos Mornay

Sos Mornay

wywodzi się z kuchni francuskiej. To sos na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem śmietany i tartego żółtego sera. Podawać go do jaj na twardo, pieczonej cielęciny, szparagów, zapiekanki z ryb, zapiekanych warzyw.


Wartość energetyczna: 357 kcal

Składniki:

  • 1 łyżka masła lub margaryny,
  • 1­ łyżka mąki,
  • 1 szklanka zimnego mleka,
  • 10 dag tartego żółtego sera (ostry),
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,

Przygotowanie:

  1. W płytkim rondelku lub na patelni roztopić i rozgrzać masło, wsypać mąkę i rozetrzeć, aby nie było żadnych grudek.
  2. Smażyć mieszając, aż uzyskamy jasnozłoty kolor mąki.
  3. Wlać mleko cienkim strumieniem przez cały czas mieszając.
  4. Zagęścić masę na małym ogniu, aż sos nabierze jednolitej, aksamitnej konsystencji, przez cały czas mieszając trzepaczką.
  5. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Dodać starty żółty ser, podgrzać.
  7. Sos wywodzący się z kuchni francuskiej.
  8. Sos Mornay robiony jest na bazie sosu beszamelowego, z dodatkiem śmietany i tartego żółtego sera.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x