Dania głównePRZEPISYZupy

Sposoby gotowania fasoli

Podstawowe sposoby gotowania fasoli.

Fa­so­la, ro­śli­na z ga­tun­ku bo­bo­wa­tych, jed­no z naj­bar­dziej po­pu­lar­nych źró­deł biał­ka, błon­ni­ka, do­dat­ków ener­ge­tycz­nych i wszel­kich dodatków mi­ne­ral­nych, jak po­tas, wapń, fos­for. Spo­so­bów go­to­wa­nia fa­so­li jest wie­le, od­wiecz­na dys­ku­sja o od­le­wa­niu wody po mo­cze­niu fa­so­li jest wciąż nie­roz­strzy­gnię­ta. Ar­gu­men­ty są po każ­dej stro­nie…


Kilka sposobów gotowania fasoli:

Wartość kaloryczna127 kcal/100 g,
Białko ogółem8.67 g,
Tłuszcz0.50 g,
Węglowodany22.80 g ,
Błonnik7.4 g
Sposób I
Sposób I

  1. Przebraną, umytą fasolę zalać zimnym wywarem lub zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny.
  2. Potem ugotować pod przykryciem.
Sposób II

Sposób II

  1. Przebraną, umytą fasolę zalać zimną przegotowaną wodą i pozostawić na 12 godzin.
  2. Potem gotować w tej samej wodzie pod przykryciem.
Sposób III

Sposób III

  1. Przebraną i umytą fasolę zalać zimną wodą i zagotować.
  2. Natychmiast po zagotowaniu dodać trochę zimnej wody i gotować pod przykryciem.
  3. Powtórzyć to trzykrotnie.
Sposób IV

Sposób IV

  1. Fasolkę szparagową zalać wrzącą wodą osoloną z dodatkiem cukru i gotować bez przykrycia.

Sposoby gotowania fasoli – mają swoich zwolenników i przeciwników. Odlewać wodę, czy nie – to kwestia wciąż nierozstrzygnięta do końca.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x