Sposoby gotowania fasoli
Podstawowe sposoby gotowania fasoli.
Fasola, roślina z gatunku bobowatych, jedno z najbardziej popularnych źródeł białka, błonnika, dodatków energetycznych i wszelkich dodatków mineralnych, jak potas, wapń, fosfor. Sposobów gotowania fasoli jest wiele, odwieczna dyskusja o odlewaniu wody po moczeniu fasoli jest wciąż nierozstrzygnięta. Argumenty są po każdej stronie…
Kilka sposobów gotowania fasoli:
Wartość kaloryczna – 127 kcal/100 g,
Białko ogółem – 8.67 g,
Tłuszcz – 0.50 g,
Węglowodany – 22.80 g ,
Błonnik – 7.4 g
Białko ogółem – 8.67 g,
Tłuszcz – 0.50 g,
Węglowodany – 22.80 g ,
Błonnik – 7.4 g
Sposób I
Sposób I
- Przebraną, umytą fasolę zalać zimnym wywarem lub zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny.
- Potem ugotować pod przykryciem.
Sposób II
Sposób II
- Przebraną, umytą fasolę zalać zimną przegotowaną wodą i pozostawić na 12 godzin.
- Potem gotować w tej samej wodzie pod przykryciem.
Sposób III
Sposób III
- Przebraną i umytą fasolę zalać zimną wodą i zagotować.
- Natychmiast po zagotowaniu dodać trochę zimnej wody i gotować pod przykryciem.
- Powtórzyć to trzykrotnie.
Sposób IV
Sposób IV
- Fasolkę szparagową zalać wrzącą wodą osoloną z dodatkiem cukru i gotować bez przykrycia.
Sposoby gotowania fasoli – mają swoich zwolenników i przeciwników. Odlewać wodę, czy nie – to kwestia wciąż nierozstrzygnięta do końca.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]