Syrop z płatków róży
Syropy to jeszcze jedna forma przetworów domowych, które możesz wykorzystać do wielu potraw. Jednym z nich jest Syrop z płatków Róży Konfiturowej.
Syropy otrzymuje się z soku owocowego z dość dużym dodatkiem cukru. Świeżo wyciśnięty sok owocowy mieszamy z cukrem. Całość podgrzewamy, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Pozostała po wyciśnięciu miazga owocowa nadaje się do przyrządzenia dżemu, albo marmolady. Można również przygotować deser z takim dodatkiem. Poniżej przepis, w jaki sposób można przyrządzić nasz syrop.
Składniki:
- ½ kg płatków kwiatu róży konfiturowej,
- ½ kg cukru,
- 4 łyżki wody,
- szczypta kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
- Przygotować syrop z cukru i z wody.
- Wsypać wypłukane, świeże płatki róży, obgotować przez minutę, licząc od zagotowania.
- Dodać kwasku cytrynowego tyle, aby roztwór zabarwił się rubinowo.
- Odcedzić płatki przez sito, syrop zlać na gorąco do słoiczków, zakręcić i ostudzić.
- Płatki przełożyć do małego słoiczka, ugnieść.
- Jeżeli nie wypełnią go po brzegi uzupełnić przestrzeń miałkim cukrem, mocno przycisnąć i zakręcić szczelnie przykrywką.
- Przed zakręceniem brzeg słoiczka i nakrętkę przetrzeć spirytusem.
Syrop z płatków róży gotowy. Smacznego. 🙂
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]