PRZEPISYPrzetwory domowe

Syrop z płatków róży

Syropy to jeszcze jedna forma przetworów domowych, które możesz wykorzystać do wielu potraw. Jednym z nich jest Syrop z płatków Róży Konfiturowej.

Syropy otrzymuje się z soku owocowego z dość dużym dodatkiem cukru. Świeżo wyciśnięty sok owocowy mieszamy z cukrem. Całość podgrzewamy, aby cukier się całkowicie rozpuścił.  Pozostała po wyciśnięciu miazga owocowa nadaje się do przyrządzenia dżemu, albo marmolady. Można również przygotować deser z takim dodatkiem.  Poniżej przepis, w jaki sposób można przyrządzić nasz syrop.


Składniki:

  • ½ kg płatków kwiatu róży konfiturowej,
  • ½ kg cukru,
  • 4 łyżki wody,
  • szczypta kwasku cytrynowego.
roza-cukrowa
Róża cukrowa.

Przygotowanie:

  1. Przygotować syrop z cukru i z wody.
  2. Wsypać wypłukane, świeże płatki róży, obgotować przez minutę, licząc od zagotowania.
  3. Dodać kwasku cytrynowego tyle, aby roztwór zabarwił się rubinowo.
  4. Odcedzić płatki przez sito, syrop zlać na gorąco do słoiczków, zakręcić i ostudzić.
  5. Płatki przełożyć do małego słoiczka, ugnieść.
  6. Jeżeli nie wypełnią go po brzegi uzupełnić przestrzeń miałkim cukrem, mocno przycisnąć i zakręcić szczelnie przykrywką.
  7. Przed zakręceniem brzeg słoiczka i nakrętkę przetrzeć spirytusem.

Syrop z płatków róży gotowy. Smacznego.  🙂

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x