Świąteczne i karnawałoweWyroby cukiernicze

Uszka Hamana Hamantaszen

Uszka Hamana (Ha­man­ta­szen) . Potrawa żydowska. Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

Skład­niki:

  • 20 dag mąki,
  • 20­ dag cu­kru,
  • 20 dag ma­sła,
  • 5 dag mie­lo­nych orze­chów,
  • 1 jajko,

jajko do po­sma­ro­wa­nia, 

na­dzie­nie:

  • 15 dag po­wi­deł,
  • ½ ły­żeczki cy­na­monu,
  • 1 ły­żeczka cu­kru, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Wpierw z mąki, mięk­kiego ma­sła, orze­chów, cu­kru i jajka za­gnieść szybko cia­sto. 
  2. Na­stęp­nie roz­wał­ko­wać za­gnie­cione cia­sto na wy­sy­pa­nej mąką stol­nicy, póź­niej wy­ciąć ra­deł­kiem rów­no­boczne trój­kąty o boku 6 cm. 
  3. Na każdy taki trój­kąt na­ło­żyć grudkę po­wi­deł wy­mie­sza­nych z cu­krem i cy­na­mo­nem, pod­nieść końce cia­sta, zle­pić i utwo­rzyć w taki spo­sób pi­ra­midkę o trzech ścia­nach. Boki pi­ra­midy zle­pić, a ściany pi­ra­mi­dek po­sma­ro­wać do­kład­nie jaj­kiem roz­kłó­co­nym odro­biną wody. 
  4. Pi­ra­midki “Uszka Hamana” uło­żyć na wy­sy­pa­nej mąką bla­sze i piec przez pół go­dziny w do­brze na­grza­nym pie­kar­niku

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x