Uszka Hamana Hamantaszen
Uszka Hamana (Hamantaszen) . Potrawa żydowska. Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 20 dag cukru,
- 20 dag masła,
- 5 dag mielonych orzechów,
- 1 jajko,
jajko do posmarowania,
nadzienie:
- 15 dag powideł,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru,
Przygotowanie:
- Wpierw z mąki, miękkiego masła, orzechów, cukru i jajka zagnieść szybko ciasto.
- Następnie rozwałkować zagniecione ciasto na wysypanej mąką stolnicy, później wyciąć radełkiem równoboczne trójkąty o boku 6 cm.
- Na każdy taki trójkąt nałożyć grudkę powideł wymieszanych z cukrem i cynamonem, podnieść końce ciasta, zlepić i utworzyć w taki sposób piramidkę o trzech ścianach. Boki piramidy zlepić, a ściany piramidek posmarować dokładnie jajkiem rozkłóconym odrobiną wody.
- Piramidki “Uszka Hamana” ułożyć na wysypanej mąką blasze i piec przez pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]