Makrela, śledź, węgorz wędzony ze szpinakiem
Makrela, Węgorz, śledź ze szpinakiem
Makrela wędzona wchodzi w skład przyrządzanej dzisiaj potrawy.
Składniki:
- ½ kg wędzonego węgorza, śledzia lub makreli,
- ¼ l oleju sojowego,
- 3 cebule,
- 6 strąków czerwonej papryki,
- 2 kg fon-mon lub szpinaku,
- ¼ kg dojrzałych pomidorów,
- 2 łyżki musztardy,
- sól
Przygotowanie:
- Wędzoną rybę obrać ze skóry, usunąć kręgosłup i ości, pokroić na małe kawałki (można kupić wędzone płaty bez ości).
- Posiekać dokładnie wymyty szpinak, pomidory obrać ze skórki, paprykę oczyścić z gniazdek nasiennych.
- Do dużego rondla wlać olej, rozgrzać, na rozgrzany wrzucić 2 drobno posiekane cebule, papryką, pomidory, kawałki ryby.
- Dodać musztardę i dusić powoli na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Lekko dosolić.
- Następnie dodać resztę drobno posiekanej cebuli i szpinak. Gotować przez 10 minut ciągle mieszając.
- Podawać ciepłe lub na zimno.
Kaloryczność: ok. 200 kcal/100g
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]