Napoje alkoholowePRZEPISYPrzetwory domowe

Wino głogowe

Wino gło­gowe.

Za­li­cza się do naj­smacz­niej­szych win do­mo­wych, z dużą za­war­to­ścią wi­ta­miny C. Do przy­go­to­wa­nia tego wina naj­le­piej przy­stą­pić na prze­ło­mie je­sieni i zimy, po pierw­szych przy­mroz­kach, tak by owoce były już lekko zmro­żone. Je­śli chcemy za­brać się do pracy wcze­śniej, mo­żemy ze­brać owoce nie­prze­mar­z­nięte i wsta­wić je na noc do za­mra­żal­nika.

Można także wy­ko­rzy­stać su­szone owoce głogu. Otrzy­mamy wtedy wino o ciem­nym za­bar­wie­niu. Do przy­go­to­wa­nia 20 li­trów wina wy­star­czy za­le­d­wie 2 kg su­szo­nego głogu.


wina domowe

Skład­niki:

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Owoce lekko zmiaż­dżyć, prze­ło­żyć do gą­siorka i za­lać wodą, w któ­rej roz­pusz­czono 1 kg cu­kru, do­dać po­żywkę i go­tową matkę droż­dżową (Ma­laga, To­kaj).
  2. Gą­sio­rek za­tkać kor­kiem z rurką fer­men­ta­cyjną.
  3. Po upły­wie ty­go­dnia moszcz od­ce­dzić, po­zo­stałe owoce wy­ci­snąć, prze­fil­tro­wać, otrzy­many płyn do­dać do mosz­czu.
  4. Je­śli do­damy jesz­cze sy­rop z 1 kg cu­kru – otrzy­mamy wino o więk­szej mocy.
  5. Po mie­siącu wino gło­gowe ściąga się znad osadu.

przetwory domowe z głogu

na pod­sta­wie: Na­lewki, li­kiery i wina do­mowe – Mał­go­rzata Ca­prari

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x