Wino głogowe
Wino głogowe.
Zalicza się do najsmaczniejszych win domowych, z dużą zawartością witaminy C. Do przygotowania tego wina najlepiej przystąpić na przełomie jesieni i zimy, po pierwszych przymrozkach, tak by owoce były już lekko zmrożone. Jeśli chcemy zabrać się do pracy wcześniej, możemy zebrać owoce nieprzemarznięte i wstawić je na noc do zamrażalnika.
Można także wykorzystać suszone owoce głogu. Otrzymamy wtedy wino o ciemnym zabarwieniu. Do przygotowania 20 litrów wina wystarczy zaledwie 2 kg suszonego głogu.
Składniki:
- 5 kg świeżych owoców,
- 10 l wody,
- 4 kg cukru (3 kg do fermentacji burzliwej + 1 kg po pierwszym zlaniu),
- matka drożdżowa,
- pożywka,
Przygotowanie:
- Owoce lekko zmiażdżyć, przełożyć do gąsiorka i zalać wodą, w której rozpuszczono 1 kg cukru, dodać pożywkę i gotową matkę drożdżową (Malaga, Tokaj).
- Gąsiorek zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
- Po upływie tygodnia moszcz odcedzić, pozostałe owoce wycisnąć, przefiltrować, otrzymany płyn dodać do moszczu.
- Jeśli dodamy jeszcze syrop z 1 kg cukru – otrzymamy wino o większej mocy.
- Po miesiącu wino głogowe ściąga się znad osadu.
na podstawie: Nalewki, likiery i wina domowe – Małgorzata Caprari
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]