PRZEPISY

Wołowina z brukselką

Wołowina z brukselką


Składniki:

  • 40 dkg wołowiny bez kości
  • ½ kg brukselki
  • 8 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka siekanej zieleniny
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg cebuli
  • 2 kostki przyprawy do zup
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, pokroić na niewielkie kawałki (jak na gulasz).
  2. Brukselkę obrać z wierzchnich liści i starannie opłukać.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić na dość duże kawałki – połówki lub ćwiartki.
  4. Mięso zalać w rondlu niewielką ilością wrzącej wody i ugotować powoli do miękkości (około ½ godziny).
  5. Następnie dodać do niego ziemniaki, brukselkę, obraną i pokrojoną w talarki cebulę, rozkruszone kostki przyprawy do zup.
  6. Gotować powoli pod przykryciem jeszcze około ½ godziny, aż ziemniaki będą miękkie.
  7. Jeżeli potrzeba, uzupełniać odparowaną wodę (której jednak nie powinno być wiele pod koniec gotowania).

Wołowina z brukselką, przed wydaniem – dodać masło, szczyptę pieprzu, wymieszać delikatnie, dosolić do smaku i posypać siekaną zieleniną.  


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x