Wołowina z brukselką
Wołowina z brukselką
Składniki:
- 40 dkg wołowiny bez kości
- ½ kg brukselki
- 8 dkg ziemniaków
- 1 łyżka siekanej zieleniny
- 5 dkg masła
- 5 dkg cebuli
- 2 kostki przyprawy do zup
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, pokroić na niewielkie kawałki (jak na gulasz).
- Brukselkę obrać z wierzchnich liści i starannie opłukać.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić na dość duże kawałki – połówki lub ćwiartki.
- Mięso zalać w rondlu niewielką ilością wrzącej wody i ugotować powoli do miękkości (około ½ godziny).
- Następnie dodać do niego ziemniaki, brukselkę, obraną i pokrojoną w talarki cebulę, rozkruszone kostki przyprawy do zup.
- Gotować powoli pod przykryciem jeszcze około ½ godziny, aż ziemniaki będą miękkie.
- Jeżeli potrzeba, uzupełniać odparowaną wodę (której jednak nie powinno być wiele pod koniec gotowania).
Wołowina z brukselką, przed wydaniem – dodać masło, szczyptę pieprzu, wymieszać delikatnie, dosolić do smaku i posypać siekaną zieleniną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]