Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Befsztyk z polędwicy po angielsku

Befsztyk z polędwicy po angielsku

inaczej stek (steak), potrawa smażona, potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych. Mięso na steki jest zazwyczaj grillowane lub smażone z odrobiną oleju.


Składniki:

  • 70 dkg polędwicy wołowej (środkowej),
  • 6 dkg tłuszczu,
  • 2 dkg masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 10 dkg chrzanu,
  • sól, pieprz,

Masło Szczypiorkowe:

  • 4 dkg masła,
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku,

Przygotowanie:

  1. Polędwicę opłukać, obrać z powięzi i tłuszczu, pokroić w poprzek włókien na cztery plastry, uformować je nożem w krążki o grubości 2 – 2,5 cm (mięso na befsztyki musi być dojrzałe i dostatecznie skruszałe).
  2. Befsztyki posmarować olejem (pędzelkiem), a następnie pozostawić na 2 – 3 godziny pod przykryciem.
  3. Chrzan umyć, oczyścić, opłukać, ostrym nożem zestrugać na cienkie, długie wiórki.
  4. Rozgrzać silnie tłuszcz na dużej patelni.
  5. Mięso oprószyć solą, pieprzem, natychmiast kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony 3 – 4 minuty, tak aby na powierzchni wytworzyła się silnie zrumieniona skórka, a mięso wewnątrz pozostało różowe.
  6. Pod koniec smażenia dodać masło.
  7. W czasie smażenia befsztyki nie powinny się stykać ze sobą na półmisku.
  8. Na każdy położyć krążek masła utartego ze szczypiorkiem.
  9. Przybrać wiórkami chrzanu.
  10. Befsztyk z polędwicy po angielsku podawać z wiórkami oraz z jarzyną z wody: brukselką, fasolką szparagową, kalafiorem, sałatą.

Befsztyki można przyrządzać również na opiekaczu.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x