Wypieki: ciasta, ciastka, ciasteczka
Wypieki: Praktyczne Uwagi
<span class="smallcaps">Wypieki: Praktyczne Uwagi</span>
o przygotowaniu składników do ciast
- Ucieranie żółtek z cukrem.
- Ucieranie żółtek z masłem.
- Zaparzanie żółtek.
- Przecieranie gotowanych żółtek.
- Ubijanie piany z białek.
- Zaparzanie piany.
- Klarowanie masła.
- Parzenie i obieranie migdałów.
- Migdały ze skórką.
- Rumienienie migdałów.
- Rozdrabnianie migdałów.
- Rumienienie orzechów laskowych.
- Przygotowanie rodzynek i fig.
Jajka do pieczenia ciast, gdzie oddziela się żółtko od białka (ucierane lub z pianą z białek) muszą być bardzo świeże, aby oddzieliły się nie pękając i nie rozlewając się. Do pieczenia ciast kruchych i półkruchych, do ciasta ptysiowego, drożdżowego, pierników jajka mogą być trochę starsze. Dodanie choćby jednego jajka z niezbyt ładnym zapachem zepsuje nam cały wysiłek włożony w pieczenie naszego ciasta.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]