Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana. Któż z nas nie lubi ogniska, albo przepysznych pieczonek (we wschodniej Polsce znanych jako kociołek)? Problem polega na tym, że nie przez cały rok jest pogoda, aby móc zajadać się takimi pysznościami. Proponuję Wam dzisiaj znacznie bardziej wykwitną i do zrobienia w domowych warunkach zapiekankę ziemniaczaną. W każdym razie mogę zaproponować przepis jak ją przyrządzić.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 1—2 marchewki ugotowane w mundurkach,
- 3—4 cebule,
- ¼ kg wędliny (wykorzystaj resztki z krojenia),
- 1 szklanka gęstej śmietany,
- 3 łyżki tartego żółtego sera,
- 1 łyżka oliwy, margaryny lub oleju,
- kolendra zmielona lub utłuczona,
- posiekana natka pietruszki,
- przyprawa typu vegeta,
- sól,
- tłuszcz do posmarowania formy,
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w talarki, wędlinę pokroić w plasterki.
- Ubić lekko śmietanę z przyprawą warzywną i kolendrą, dodać szczyptę soli (do smaku).
- Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie.
- Natłuścić formę do zapiekania.
- Układać w niej warstwami ziemniaki, cebulę, wędlinę i marchewkę, każdą warstwę polać dwoma łyżkami śmietany z dodatkami.
- Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
- Polać pozostałą śmietaną i posypać tartym serem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 20—25 minut.
- Zapiekanka ziemniaczana gotowa. Smacznego!
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]