Zielony barszcz ukraiński
Zielony Barszcz Ukraiński – Potrawa Regionalna (Podkarpacie)
Przygotowanie:
- Ugotować fasolę.
- Buraki, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Zielone części włoszczyzny związać nicią, włożyć do garnka, dodać starte jarzyny, wlać wodę.
- Posolić.
- Pokroić pomidory, poddusić z łyżeczką masła i odrobiną wody.
- Przetrzeć przez sitko, dodać do warzyw.
- Włożyć pokrojone ziemniaki i kapustę, gotować do miękkości.
- Wyjąć zieleninę, dodać ugotowaną fasolę, cukier, pieprz i koncentrat pomidorowy oraz buraczany.
- Utrzyj śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do pozostałej zupy, zagotować mieszając.
- Dodać roztarty czosnek i koperek.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 2 Average: 1]