ObiadPRZEPISYZupy

Barszcz zabielany

Barszcz zabielany


Składniki:

  • 40 dag buraków,
  • ¼ dag włoszczyzny,
  • 1 ¾ litra wody,
  • ¼ litra kwasu burakowego,
  • 40 dag buraków,
  • ¼ dag włoszczyzny,
  • 1 ¾ litra wody,
  • ¼ litra kwasu burakowego,

Przygotowanie:

  1. Warzywa opłukać, oczyścić, buraki opłukać, obrać, pokroić w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować do miękkości.
  2. Mąkę rozmieszać z niedużą ilością zimnej wody lub mleka, połączyć z przecedzonym wywarem, zagotować.
  3. Dodać do smaku kwas burakowy, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z fasolą perłową lub dużą „Jaś”, ziemniakami, jajkami gotowanymi na twardo.
  4. Barszcz zabielany można przyrządzić na wywarze z kości.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x