Zrazy baranie duszone z ziemniakami
Zrazy baranie duszone z ziemniakami
Składniki:
- 80 dag mięsa z kością (z udźca),
- 40 dag ziemniaków,
- 5 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag mąki,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Zrazy baranie – Przygotowanie:
- Mięso opłukać, wyjąć kości (z kości ugotować wywar), obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić w poprzek włókien w małe, skośne plastry (8 kawałków).
- Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem (zwilżonym w wodzie), oprószyć solą, pieprzem i mąką.
- Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron.
- Zrazy zdjąć z patelni, na pozostałym tłuszczu usmażyć na złoty kolor pokrojoną cebulę.
- Ziemniaki umyć, obrać opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
- W wysmarowanym tłuszczem rondlu układać warstwami ziemniaki, cebulę, mięso, oprószyć solą i pieprzem.
- Przykryć ziemniakami, skropić tłuszczem, wlać ⅓ l gorącego wywaru z kości baranich, zagotować.
- Dusić powoli do miękkości. Zrazy podawać posypane siekaną, zieloną pietruszką w tym rondlu, w którym się dusiły.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]