Dania główneObiadPRZEPISY

Zrazy baranie duszone z ziemniakami

Zrazy baranie du­szone z ziem­nia­kami


Skład­niki:

  • 80 dag mięsa z ko­ścią (z udźca),
  • 40 dag ziem­nia­ków,
  • 5 dag tłusz­czu,
  • 5 dag ce­buli,
  • 2 dag mąki,
  • sól, pieprz,
  • 1 ły­żeczka sie­ka­nej zie­lo­nej pie­truszki,

mięso-w-garnku

Zrazy baranie – Przy­go­to­wa­nie:

  1. Mięso opłu­kać, wy­jąć ko­ści (z ko­ści ugo­to­wać wy­war), obrać z po­więzi i nad­miaru tłusz­czu, po­kroić w po­przek włó­kien w małe, sko­śne pla­stry (8 ka­wał­ków).
  2. Każdy ka­wa­łek mięsa po­bić tłucz­kiem (zwil­żo­nym w wo­dzie), opró­szyć solą, pie­przem i mąką.
  3. Zru­mie­nić na sil­nie roz­grza­nym tłusz­czu z 2 stron.
  4. Zrazy zdjąć z pa­telni, na po­zo­sta­łym tłusz­czu usma­żyć na złoty ko­lor po­kro­joną ce­bulę.
  5. Ziem­niaki umyć, obrać opłu­kać, po­kroić w cien­kie pla­sterki.
  6. W wy­sma­ro­wa­nym tłusz­czem ron­dlu ukła­dać war­stwami ziem­niaki, ce­bulę, mięso, opró­szyć solą i pie­przem.
  7. Przy­kryć ziem­nia­kami, skro­pić tłusz­czem, wlać ⅓ l go­rą­cego wy­waru z ko­ści ba­ra­nich, za­go­to­wać.
  8. Du­sić po­woli do mięk­ko­ści. Zrazy po­da­wać po­sy­pane sie­kaną, zie­loną pie­truszką w tym ron­dlu, w któ­rym się du­siły.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x