Zrazy wołowe bite w sosie naturalnym
Zrazy Wołowe Bite w sosie naturalnym
Składniki:
- 60 dag mięsa bez kości (zrazowa, skrzydło, krzyżowa),
- 6 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- 5 dag cebuli,
- kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela,
- 1 liść bobkowy,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, pokroić w poprzek włókien na 4 kawałki.
- Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) i uformować z niego równy płat o grubości około 1 cm, osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem.
- Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu osmażyć zrazy z dwóch stron, silnie je rumieniąc, po czym przełożyć do szerokiego rondla.
- Cebulę pokroić w talarki, zrumienić na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrazów i dodać do rondla ze zrazami.
- Mięso i cebulę podlać wodą, dodać rozgniecione ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
- Wyparowaną wodę uzupełniać, podprawić resztą mąki, wymieszać, zagotować.
- Zrazy wołowe bite podawać w podłużnym półmisku z ziemniakami, makaronem, kaszą gryczaną, jęczmienną albo perłową, oddzielnie podać surówkę z warzyw i jarzynę gotowaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]