ObiadPRZEPISYZupy

Zupa grochowa przecierana

Zupa Grochowa Przecierana (Grochówka):


Składniki:

  • 1 ½ l wywaru z kości i warzyw,
  • 20 dag grochu,
  • 3 – 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 3 łyżki tłuszczu,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz, przyprawa do zup, majeranek,

Przygotowanie:

  1. Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny.
  2. Ugotować.
  3. Ziemniaki obrać, opłukać, drobno pokroić, dodać do grochu pod koniec gotowania, przetrzeć przez sito.
  4. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, wymieszać z mąką, zrumienić, połączyć z przetartą zupą i przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą do zup.
  5. Podawać z grzankami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x