Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)
Składniki:
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- sól,
- 1 łyżka siekanego koperku,
- 3 dag grzybów,
- ¼ kg włoszczyzny bez kapusty,
- 1 ¾ l wody,
- 1 cebula,
Przygotowanie:
- Grzyby najpierw starannie opłukać, zalać zimną wodą na kilka godzin, dodać cebulę, przyprawy, gotować. Gdy grzyby są na wpół miękkie, wywar osolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować.
- W celu zagęszczenia potrawy z tłuszczu i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę.
- Potem rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą, rzadką masę.
- Wlać do zupy, zagotować.
- Dodać pokrojone grzybki, posolić, na koniec wsypać siekany koperek.
- Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) gotowa.
- Podawać na przykład z kaszką krakowską krojoną w kostkę, z kaszą perłową, z lanym ciastem, z łazankami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]