Ciasto potrawyPRZEPISYZupy

Kluski lane

Kluski lane.


Kluski lane są doskonałym dodatkiem do zup, szczególnie do przecieranych, typu «zupa-krem» lub do zup czystych. Można je także przyrządzić do zup mlecznych, zamiast ryżu, czy makaronu.


Składniki:

  • 1 jajo,
  • 3 dag mąki,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, wsypać do kubełka.
  2. Wymieszać z jajem na jednolitą masę.
  3. Ciasto wyrabiać tak długo, aż ukażą się pęcherzyki.
  4. Wylewać na wrzącą wodę lub zupę najlepiej przez lejek.
  5. Gotujące się kluski ostrożnie mieszać.
  6. Ciasto lane do zup czystych należy gotować oddzielnie na wodzie.
  7. Wybrać z wody cedzakiem, włożyć do wazy i zalać gorącą wodą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x