Kluski lane
Kluski lane.
Kluski lane są doskonałym dodatkiem do zup, szczególnie do przecieranych, typu «zupa-krem» lub do zup czystych. Można je także przyrządzić do zup mlecznych, zamiast ryżu, czy makaronu.
Składniki:
- 1 jajo,
- 3 dag mąki,
- sól,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, wsypać do kubełka.
- Wymieszać z jajem na jednolitą masę.
- Ciasto wyrabiać tak długo, aż ukażą się pęcherzyki.
- Wylewać na wrzącą wodę lub zupę najlepiej przez lejek.
- Gotujące się kluski ostrożnie mieszać.
- Ciasto lane do zup czystych należy gotować oddzielnie na wodzie.
- Wybrać z wody cedzakiem, włożyć do wazy i zalać gorącą wodą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]