Zupa krem z selera z boczkiem
Zupa krem z selera.
? Czas przyg., Czas gotowania: 20 minut ‖ IG1 porcja = 430 kcal ‖ Składniki = 4 porcje ‖
Składniki:
- ½ kg selera,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 l bulionu,
- 15 dag wędzonego boczku,
- 7 dag sera pleśniowego (np. dojrzały rokpol),
- ¼ l śmietany,
- 2 żółtka,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki chrzanu pokrojonego w słupki,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz

Przygotowanie:
- Seler obrać, umyć i drobno pokroić.
- Cebulę oczyścić i posiekać.
- Warzywa poddusić na roztopionym maśle, następnie
zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. - Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i wytopić.
- Przestudzony bulion z warzywami zmiksować.
- Ser pokruszyć i dodać do zupy.
- Podgrzewać całość, aż ser się stopi (zupy nie wolno zagotować).
- Śmietanę wymieszać z żółtkami, powoli wlewać do zupy, stale mieszając.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Jabłko przepołowić, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ósemki.
Zupa krem z selera z boczkiem: podawać z boczkiem, posypaną chrzanem, udekorowaną cząstkami jabłka i posypaną zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]