Zupa krem z selera z boczkiem

Zupa krem z selera.


🕙 Czas przyg., ♨ Czas gotowania: 20 minut ‖ IG1 porcja = 430 kcal ‖ Składniki = 4 porcje ‖


Skład­niki:

  • ½ kg se­lera,
  • 1 ce­bula,
  • 2 łyżki ma­sła,
  • 1 l bu­lionu,
  • 15 dag wę­dzo­nego boczku,
  • 7 dag sera ple­śnio­wego (np. doj­rzały rok­pol),
  • ¼ l śmie­tany,
  • 2 żółtka,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki chrzanu po­kro­jo­nego w słupki,
  • na­tka pie­truszki,
  • sól, pieprz
selerowa-zupa-miedziany-garnek
Selerowa zupa w miedzianym garnku.

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Se­ler obrać, umyć i drobno po­kroić.
  2. Ce­bulę oczy­ścić i po­sie­kać.
  3. Wa­rzywa pod­du­sić na roz­to­pio­nym ma­śle, na­stęp­nie
    za­lać go­rą­cym bu­lio­nem i go­to­wać przez 20 mi­nut na wol­nym ogniu pod przy­kry­ciem.
  4. Bo­czek po­kroić w kostkę, prze­ło­żyć na pa­tel­nię i wy­to­pić.
  5. Prze­stu­dzony bu­lion z wa­rzy­wami zmik­so­wać.
  6. Ser po­kru­szyć i do­dać do zupy.
  7. Pod­grze­wać ca­łość, aż ser się stopi (zupy nie wolno za­go­to­wać).
  8. Śmie­tanę wy­mie­szać z żółt­kami, po­woli wle­wać do zupy, stale mie­sza­jąc.
  9. Do­pra­wić do smaku solą i pie­przem.
  10. Jabłko prze­po­ło­wić, usu­nąć gniazda na­sienne i po­dzie­lić na ósemki.

Zupa krem z selera z bocz­kiem: po­da­wać z bocz­kiem, po­sy­paną chrza­nem, ude­ko­ro­waną cząst­kami jabłka i po­sy­paną zie­loną pie­truszką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x