Diety

Żywienie dietetyczne konieczność, czy wybór

Żywienie dietetyczne konieczność, czy nie?


Żywienie dietetyczne stosowane dla osób cierpiących na różne choroby nazywamy żywieniem koniecznym. Zadaniem żywienia dietetycznego jest współdziałanie z innymi środkami leczniczymi. Stosujemy w celu zupełnego wyleczenia chorego, lub w wypadku, gdy jest to niemożliwe, zahamowania postępującego procesu chorobowego. W niektórych chorobach żywienie dietetyczne jest nie tylko jednym z czynników leczenia, lecz stanowi jego postawę.

Przy dużej różnorodności diet leczniczych, zależą one od rodzaju choroby, jej okresu, powikłań i innych czynników. Obowiązują dietetycznym ogólne zasady, których musisz przestrzegać.

Jakie zasady należy stosować

Mianowicie:

  • regularne podawanie posiłków,
  • wysoka jakość produktów używanych do przygotowania potraw,
  • staranne ich przyrządzanie i podawanie,
  • oraz właściwa atmosfera otaczająca chorego w czasie spożywania posiłku.

Skuteczność stosowania diety zależy w dużym stopniu od systematycznego podawania posiłków. Również o ustalonej, jednakowej porze – przy czym najlepsze jest podawanie posiłków często, ale w mniejszej ilości. Do sporządzania posiłków dietetycznych zastosuj artykuły najwyższego gatunku, najbardziej świeże. Odporność organizmu chorego na wszelkie szkodliwe czynniki jest przecież o wiele mniejsza.

Potrawy dietetyczne powinny być szczególnie starannie przygotowywane, z przestrzeganiem dozwolonych sposobów przyrządzania. Pożądane jest, aby były możliwie najsmaczniejsze, pomimo że użyjesz tylko dozwolonych przypraw.

Przygotowywanie potraw dietetycznych powinno się odbywać zgodnie z ogólnie obowiązującymi zasadami higieny. Gotowe posiłki wydawane natychmiast, w stanie świeżym do spożycia.

Żywienie dietetyczne konieczność! Estetyka przygotowania posiłku

Nawet najbardziej prawidłowo i smacznie przygotowane potrawy tracą swe walory odżywcze, smakowe i estetyczne przymioty, jeżeli przechowujesz je w cieple. Od chwili przyrządzenia do chwili wydania powinny być w odpowiednich warunkach.  Również gdy są w międzyczasie odgrzewane. Potrawy odgrzewane powinieneś w zasadzie z kuchni dietetycznej wyłączyć.

Stwórz przyjemny nastrój przy jedzeniu, który w pewnej mierze spowodujesz podaniem potraw w estetycznie urządzonym pomieszczeniu i pogodną spokojną rozmową.

Posiłek przyniesie największy pożytek, kiedy spożyjesz go z apetytem, z myślą o jedzeniu. Ponieważ jednak potrawy dietetyczne nie zawsze są najbardziej atrakcyjne pod względem smakowym, chory zapoznaje się ze znaczenie przepisanej im diety i nabiera przekonania o jej konieczności, tak aby nie odnosił się do swojej diety z niechęcią.

Nie drażnij chorych widokiem lubianych, lecz zabronionych im potraw, zrób wszystko, aby osoby będące na diecie nie jadały jednocześnie lub w tym samum pomieszczeniu z osobami zdrowymi, spożywającymi normalne posiłki.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x