Agrest – konfitury – przetwory
Agrest – konfitury
Agrest – konfitury – składniki:
- 1 kg owoców (odmiana bez włosków),
- 1 ½ kg cukru,
- 1 ½ szklanki wody.
Przygotowanie:
- Owoce powinny być dojrzałe, ale twarde.
- Agrest opłukać, odciąć szypułki, wsypać do wrzątku na 2—3 minuty, odcedzić.
- Następnie zalać ugotowanym uprzednio wrzącym syropem.
- Zagotować i odstawić na 12 godzin.
- Ponownie podgrzać prawie do wrzenia i znów odstawić na 8—10 godzin.
- Jeszcze raz podgrzać, krótko przytrzymać lekko wrzące i gdy owoce będą szkliste, przełożyć do słoiczków.
- Zawekować.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]