Awokado z małżami
Awokado z małżami
Składniki:
-
5 owoców awokado,
-
2 puszki marynowanych małżów,
-
1 grapefruit,
-
1 majonez,
-
6 łyżeczek płatków migdałowych,
-
1 cytryna,
-
2 łyżki wódki 40%,
-
sól, pieprz,
-
cukier puder,

Przygotowanie:
- Awokado umyć, osuszyć, przeciąć każdy owoc wzdłuż na połowę.
- Wyjąć pestki i wydrążyć trochę owocu, aby powiększyć wgłębienie.
- Owoc skrapiamy lekko sokiem z cytryny – awokado nie straci ładnego koloru.
- Obieramy grapefruita, dzielimy na cząstki, zdejmujemy skórę i kroimy owoce w kostkę.
- Małże wyjmujemy z zalewy i osączamy.
- Awokado napełniamy małżami i grapefruitem.
- Do majonezu dodajemy szczyptę soli, pieprzu mielonego, łyżkę soku z cytryny oraz nieco skórki otartej z cytryny.
- Mieszamy dokładnie i sosem dekorujemy owoce.
- Po wierzchu posypujemy je migdałami.
- Wkładamy do lodówki, aby schłodzić potrawę przed podaniem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]