Dania główneMięso - potrawy

Baranina


Baranina

ma odcień jasnoczerwony, tłuszcz jest jędrny i biały. Najcenniejszego mięsa dostarczają młode, kastrowane barany (skopy) w wieku do 18 miesięcy oraz maciorki nie nadające się do hodowli. Dobrego surowca dostarczają też dobrze utuczone maciorki starsze (do trzech lat). 

  1. Barwa mięsa baraniego ze zwierząt starszych i źle żywionych jest ciemnoczerwona, a łój żółtawy.
  2. Mięso takie jest łykowate i dlatego należy je stosować do sporządzania potraw z mielonej masy mięsnej.
  3. Łój barani ma małe zastosowanie kulinarne, posiada niemiłą woń, a także jest ciężkostrawny.

Mięso baranie dojrzewa powoli.

  1. Aby przyspieszyć dojrzewanie, należy stosować zaprawę z oleju i z warzyw (do 24 godzin), bajcowanie (2 – 3 dni) lub zalewanie kwaśnym mlekiem.
  2. Przyprawy wchodzące w skład zaprawy octowej nadają mięsu baraniemu aromat, co jest konieczne ze względu na swoisty, specyficzny zapach baraniny.

Baranina – Dobór Surowca Mięsnego na Potrawy

Potrawy gotowane


żeberka, golonka, łopatka, nóżka, ratka, głowizna,wywary,  kości, stek, frykando (szynka)
galareta nóżki

Potrawy smażone


kotlet sautéschab, medalion, schab, kotlet panierowany, kotlet mielony, łopatka, zrazy bite, frykando (szynka)
brizolfrykando (szynka)
filetschab
sznycelfrykando (szynka), zrazy mielone

Potrawy duszone


gulaszłopatka
pieczeń duszonaschab, łopatka, polędwica, polędwiczka, frykando (szynka)
żeberka duszone żeberka

Potrawy pieczone


pieczeńfrykando (szynka), łopatka, schab, polędwica, polędwiczka
pieczeń rzymskałopatka

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x