Mięso - potrawyPRZEPISY

Bajcowanie dziczyzny zając sarna dzik

Bajcowanie dziczyzny (Zająca, Sarny, Dzika)


Bajcowanie zająca lub sarny

Składniki:

zaprawa (bajc):

  • 50 ml octu 6%,
  • 4 dag cebuli,
  • ziele angielskie, liść bobkowy,
  • 5 ziaren jałowca,
  • około ¾ l wody (do smaku),
Dziki.
Dziki.

Przygotowanie:

  1.  Zagotować wodę, wrzucić przyprawy, dodać pokrojoną cebulę, podgotować, ostudzić, dodać octu do smaku.
  2. Comber i tylne uda zająca ułożyć w misce lub w kuwecie, zalać zimną zaprawą i wynieść do zimnej spiżarni.
  3. Bajcowanie dziczyzny trwa przez 6 dni, codziennie obracać je trzeba na drugą stronę.
  4. Przechowywać w bajcu w zimnym miejscu.

Marynowanie mięsa z dzika

Marynata – Porcja Na 2 kg Mięsa:

Składniki:

  • 15 dag marchwi,
  • 10 dag pietruszki,
  • 10 dag selera,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag oleju,
  • 2 dag octu 6%,
  • 2 dag soli,

Przygotowanie:

  1. Skruszałe mięso odjąć od kości, oskrobać, natrzeć solą, włożyć do miski.
  2. Po godzinie skropić olejem, obłożyć pokrojoną włoszczyzną, wynieść do zimnej spiżarni.
  3. Marynować 3 – 5 dni, przechowywać w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x